Moje mišljenje je da naravno da treba pomoći i ljudima u našoj okolini. Ima i kod nas djece a i odraslih kojima je pomoć itekako potrebna. Ali ja gledam ovako: npr. kumstvo djetetu u Africi je u biti iznos od otprilike 74 kn mjesečno! Samo 74 kn! A promijeni cijeli život jednoj osobi. Ja vjerujem u ono da ne možeš spasiti sve ljude na svijetu, ali ako pomogneš samo jednom jedinom da si pomogao cijelom svijetu. Ja znam da ima ljudi kojima je i 74 kn mjesečno velik iznos, ali ima nas i koji toliko potrošimo nekad na 2 kave s prijateljima. I mislim da mi imamo odgovornost prema drugim ljudima jer imamo više, blagoslovljeni smo. A ne živi čovjek samo sebi i za sebe.
Jednako vrijedno je pomoć i bližnjem u Hrvatskoj i u Brazilu i u Africi. Mene konkretno ono što vuče da pričam o Africi je što su tamo djeca koja UMIRU od gladi. Djeca kojima se ne mogu priuštit NAJOSNOVNIJI lijekovi, ljudi kojima je luksuz samo jedna jedina porcija riže. Teških slučajeva ima i kod nas ali nekako imamo zdravstveni sustav koji je nesavršen ali postoji, imamo i caritas i pučke kuhinje i socijalnu pomoć koji nisu rješenje ali izlaz u nuždi svakako jesu. Oni nemaju izlaz u nuždi! Srce mi slamaju njihove okice pune tuge.
Ponavljam nema manje ili više vrijednog dobrog djela, bitno je pomoći i činiti dobro, ja sam uvjerena da nas Bog usmjerava gdje i kada i kome pa najbolje da slijedimo taj poticaj. Hoću reći sigurno postoji neki razlog zašto netko ima veću potrebu pomoći u Hrvatskoj a neko u Africi-sve ima svoje razloge. I naravno ne želim reći (da me se ne bi krivo shvatilo) da je pomaganje drugima povezano s vjerom i religijom-ovo što sam napisala da vjerujem da nas Bog potiče je čisto moje mišljenje i vjerovanje.
Uh jesam se raspisala...
Ps. Anke odličan si primjer nama ostalima, hvala