Početna

Forum

Savjetovalište

Grupe

Recenzije

Proizvodi

Zajednica

Recepti

Kolumne

Poklanjamo

bubulejica
01:46 bubulejica je dodala novi post u temu Stanchie sretan ti rođendan !:   Sve najbolje tii želim!! 
bubulejica
01:36 bubulejica je dodala novi post u temu Tim A vs tim B:  4586  Laku noć Pepiiii 
pepeljuga2
01:26 pepeljuga2 je dodala novi post u temu Tim A vs tim B:   Laku noc bubi
pepeljuga2
01:25 pepeljuga2 je dodala novi post u temu Smijmo se zajedno 2:

03:48 gošća/gost je dodala savjet u Savjetovalište: drage moje puno vam hvala, pomogle ste mi puno i bolje se osjećam :)))) trenutno mi je lijepo, pronalazim neku novu sebe i uživam u druženjima,upoznavanjima i polako svakim danom je sve lakše... ponekad mi fali, znam se i isplakati ali ne više kao prije, baš kao što ste napisali-osjećaji blijede... sigurno da ću ga uvijek pamtiti, ali istina je da vremenom sve prolazi...sada je puno više onih ispunjenih i sretnih dana nego nostalgičnih i tužnih... sretna sam zbog toga jer sam uspjela ono što mi se do prije par mjeseci činilo nemogućim,a to je pronaći opet sebe bez njega i istovremeno biti sretna :) ovo za njega što sam napisala u gornjem postu mislila sam reći da mi se čini baš ono što je casey rekla- da me isti dan izbrisao kao da nikad nisam postojala u njegovom životu, koliko god možda moje emocije blijedile to me svejedno zabolilo jer smo imali ipak lijepu vezu, a pogotovo što smo si bili prve ljubavi...ali tako je kako je... ostaju lijepe uspomene, to svakako...povrijedio me je stvarno dosta, ali kao što ste rekle, život ide dalje,a nakon ovog iskustva osjećam se puno jačom... Hvala vam još jednom na lijepim riječima :*
pollyanna
01:47 pollyanna je dodala savjet u Savjetovalište: Ja lovim poslove na oDesku..masa ih je, od tipkanja po forumu i pretraživanja neta do 'normalnih' IT poslova...jest da je potrebno malo truda i sređivanja profila i slanje hrpe molbi za početak, ali manje više svatko tko si da truda uspije uloviti barem nešto...i dobra je stvar što je moguća isplata direktno na devizni račun u nekoj od naših banaka.
bubulejica
01:34 bubulejica je dodala savjet u Savjetovalište: Iskreno, po meni te slike više nemaju šta raditi u njegovom životu... U nekoj kutiji ispod kreveta da, da se jednog dana možete skupa nasmijati koje ste budale bili i šta ste vidili u tim drugim osobama (realno, svi se zapitamo to za bivše)... Ali čuvanje slika u mobitelu ili na vidljivim mistima.... To mi nije baš normalno! Zar ne bi tribala tu memoriju u mobitelu zauzimati sadašnja cura, ona koja je momentalno s njim?? A ta nesigurnost... Hm, mislim da smo svi mi nesigurni na početku veze... Sve je to normalno... Ta preispitivanja samog sebe i bojazan da će bivši/bivša zauzeti veći prostor od sadašnjih!
suncica22
01:24 suncica22 je dodala savjet u Savjetovalište: ja isto imam problema s bivšom curom od dečka .. to su da oprostis bezobrazne kravetine koje misle da će uvijek biti za njih mjesta kod deckiju. ja sam odlucila da vise necu kvocati ni govoriti, pravit cu se da me nis ne smeta i kad me bude smetalo cu sutiti .. tocno te kuzim jer imam slicnu situaciju bas sam neki dan postavila pitanje tu .. i znam da se ne mozes skroz opustit jer uvijek imas feeling da je ona tu prisutna ..

Aerobik
Volite vježbati? Podijelite svoje omiljene koreografije, vježbe i iskustva s ostalim ljubiteljicama aerobika. Saznajte koje sve vrste aerobika postoje i kako vježbanje učiniti zabavnijim i učinkovitijim.
Zdravo spavanje
Kako spavate, što sanjate, na čemu spavate...
Dalmatinska lipa pismo moja
Za sve one koji se opuštaju uz klape, Olivera, Gibonnija, Tedija, Harija......

Najnoviji članci

Forum PRETRAŽIVANJE FORUMA forum - Podijelite s prijateljicama
žena.hr forum  >  Poslovni kutak  >  Ostalo

Kako se pametno posvađati?

PRIKAZ POSTOVA:

16.8.2011 21:24:49zeska   |   Br postova: 1609  |  offline

Cure moje drage i pokoji muškarac...Otvorila sam ovu temu jel me jako zanimaju vaši komentari.Dakle,već sam se par puta našla u situaciji da se totalno izgubim u nekoj svadji ili sitnom prepucavanju.Mislim da sam totalan slabić,ili samo slabić .Inače nisam karaktera da ću nekom šutit a kad sve krene,lavina rječi druge osobe ja se sva pogubim i isprepadam.Ne kužim zašto kad već ne šutim od prve nikom.Ali ne upuštam se u svadju ako sam u krivu,to poštujem i toga se držim,ako sam kriva pregrizem jezik.Ali šta ako nisam?Kako pametno i bez da ga teško uvrjediš nekom objasniti neke stvari ako ta osoba tupi svoje?

16.8.2011 22:48:25adrijana22   |   Br postova: 87  |  offline

e,da i mene to mući...lajava sam,ali nikako da objasniš nekim ljudima da nisu u pravu...

16.8.2011 22:57:48zeska   |   Br postova: 1609  |  offline

Danas sam totalno poludila.Došla sam sestrinoj svekrvi na ispomoć da bi se ponijela prema meni ko prema dreku!Znači nije mi ni šefica,ni netko koga ja trebam(nego ona mene) a još se usudila me ponižavat pred ljudima..Ok,i inače je teškog karaktera ali halo malo poštovanja.Ja sam svoje djete dala na čuvanje da bi ti mogla pomoć.Toliko me bila izbacila iz takta da sam se skoro rasplakala.Ali zašto??? Pa nisam mutava?Ili jesam nemam pojma..Opet mislim da moram imat poštovanja prema starijima a i ona je sveki od moje sestre i ne želim njoj neugodnosti radit,makar znam da nisam kriva.A i kako se derala bez razloga,mislim da bi joj svatko odgovorio..Nisam znala kako da je na pametan način smirim i prekinem njene provokacije i ponižavanja na lijep način,pa se gospodja uvrjedila.

16.8.2011 23:11:38mima1975   |   Br postova: 606  |  offline

e i ja sam dugo vremena tako prolazila u mnogim situacijama..... onda se dogodilo nešto što me totalno promjenilo..... sve gledam na drugi način..... što se tiće svađe.... s osobama do kojih mi je stalo, ako razgovor kreće u krivom smjeru, mjenjam temu...... a s osobama do kojih mi nije stalo jednostavno dižem sidro..... to ih najviše izbaci iz takta......

16.8.2011 23:33:05adrijana22   |   Br postova: 87  |  offline

da ignorireanje najviše boli.....ja sam onaj tip osobe da noje koji mi baš nisu dragi stalo spuštam,na svaki poklopim i tako to,a oni koji su mi dragi odgovorim,ali ne svađam se,ali ponekad kad neke stvari pređu granicu normalnog poludim i možda pretjerano reagiram....imala sam situaciju kad me teta zamolila da objesim veš i reko dbro što ne bi pomogla,i tako ja vješam veš,a ona sotji iznad mene i cijelo vrijeme govori,ne onako daj onako itd...i tako trpim ja nekih 5 min,ali kad sam podivljala uzela sam korpu veša morkog i zviznula ga na dvorište i okrenula se i otišla...iskreno mi je sad žao,jel ko luđakinja sam se ponjela,li što me tražiš da to napravim,ako ti možeš bolje  

16.8.2011 23:59:14karolina   |   Br postova: 21932  |  offline

Zanimjivo filozofiranje o svađi...

Svađa – Izraz premoći ili nemoći?

Autor Ratko Martinović

Gotovo da ne postoji čovjek koji se barem jednom nije posvađao do krajnje granice s drugom osobom. Pitanje verbalnog konflikta je staro gotovo koliko i samo čovječanstvo a mene je prilikom pisanja ove teme zanimala dublja pozadina ove prilično bitne kategorije – Da li je svađa zapravo izraz premoći ili nemoći i postoji li razlog zašto su neke osobe revnije međusobnoj svađi dok za neke osobe gotovo da nismo niti čuli da u njihovom sustavu emocija postoji razdražljivost i svadljivost? Ta i brojna druga pitanja pokušat ću razriješiti u nastavku teksta.

Subjektivnost u raspravama

Mene osobno prilikom svake svađe (da, iznimno sam svadljiva i konfliktna osoba) muči pojam subjektivnosti i to mi je neposredni povod cca. 50% svađa. Stručnjaci navode da ukoliko u svađi nema žestokog sukoba i oštre subjektivnosti onda bi se ista nazivala znanstvenom raspravom. Ne volim nametati osobno mišljenje no isto tako ne podnosim isključivost i odnos „to je nemoguće“ kod bilo kojeg sugovornika a upravo to je moja vlastita subjektivnost. Ovim praktički ipak namećem vlastiti sustav vrijednosti u kojem ne postoji dogma, autoritet, hijerarhija i isključivost i tim sam automatski u sukobu s 90% stanovništva. Realno, moj sustav vrijednosti je unatoč svom zdravom razumu možda pogrešan... ŠIROKI VIDICI su u mom spektru vrijednosti uz SVOJE JA najjača ljudska osobina no nikako da se pomirim da drugi ljudi možda ne vrednuju ovo na isti način kao ja i da samim time oni možda nisu u krivu i nisu „zatucani“. Dakle, 50% mojih svađa uzrokovano je gnjevom zbog isticanja subjektivnosti u određenoj temi a upravo smo shvatili da isto činim i sam.

Ego, ego, ego

Drugih 50% povoda mojih prepirki je povreda ega. Ako sam svadljiv i konfliktan nekako, onda sam egoističan svakako. Gledajući ovo seciranje mojih mana može se primijetiti da sam prilično teška osoba u konverzaciji pa možda i nisam najbolji primjer no ipak vjerujem da postoji poveznica unutar svih svađa s ovim mojim konstatacijama. Osnovna čovjekova mana je spuštanje na tuđu razinu prilikom brutalne povrede ega. Izjave poput „Odvratan si!“, „Glup si“ ili „Ti si jedna obična budala“ osobu gotovo instantno tjeraju na afekt i vrijeđaju ego (nekada i nepovratno, kod tzv. „zlopamtila“) iako bi se svaki pojedinac objektivizacijom situacije i izdizanjem iz nje shvatio da je svatko u svačijim očima drugačiji i da je gotovo nemoguće svakom udovoljiti i svakome biti savršen i sa svakim biti dobar. Također, bitan aspekt u ovoj određenoj situaciji je i neiskrenost druge osobe kojoj je možda isto povrijeđen ego pa vrijeđanjem stvara određen štit oko svoje u tom trenutku prilično labilne psihe. Naravno, vječiti optimist kao ja će ustvrditi da u svađi ego ne mora nužno biti povrijeđen nego dapače, pojedinim osobama upravo svađa služi za prehranu njihovog ega pa će se zato svađati s osobama koje su na intelektualnom ili „svoje ja“ planu inferiorne. Ja osobno obožavam verbalni sukob s osobom koja me je kadra nadjačati u istom jer nema ljepše pobjede od one u dvanaest rundi protiv velikog favorita.

Pozitivni odjeci svađe

A takve pobjede ponajviše služe unaprjeđenju odnosa sa suprotstavljenom osobom.
Službena definicija svađe je: Komunikacija s mnogo očitih negativnih emocija, otvoreno iskazivanje srdžbe i trošenje energije onih koji se svađaju. Svađa često uključuje teške riječi i povređuje onog drugoga. Ima neposredni povod i dublji uzrok.

Stručnjaci navode da postoje osobe koje se nikada ne posvađaju, žive u određenoj idili no kod takvih odnosa u jednom nezanemarivom postotku na kraju ipak dođe do okršaja koji zbog svoje snage završi fatalno za njihov međuodnos. Dakle, svojevrsni naputak znanosti je poticanje svađe jer ona zapravo unaprjeđuje odnose. Neposredni povod nikada nije zapravo bitan, bitni su dublji uzroci. Tako se često dogodi da ljubavni par nasred ulice ima sraz zbog toga jer je recimo netko zaboravio kupiti kruh. Pravi razlozi su zapravo nakupljene frustracije iz nekog drugog slučaja koje osoba pokušava riješiti na ekstrovertan način pri čemu je žrtva inferiorna osoba. Ego će se nahraniti tako da će napadnuta osoba pognuti glavu dok će se dublji osjećaji najčešće puniti njegovim revoltom u situaciji. Situacija nije ogledni primjer jer je najgora svađa ona u kojoj osoba s povrijeđenim egom na još gori način vraća lopticu partneru u sukobu ali se da shvatiti da je svađa jako dobra stvar ukoliko se iz iste izvuku pouke.

Negativni odjeci svađe

Jasno, ukoliko se s druge strane „digne nos“ ili, ne daj bože, osoba verbalnu podjarmljenost pretoči u fizičko nasilje (što je najprimitivniji afekt osobe) svađa postaje vrlo negativno nabijeno iskustvo. Koliko smo samo puta teško ili nikako zaspali jer smo shvatili da smo pogriješili? Tvrdoglavu osobu je još teže navesti na oprost a po mom mišljenju najveći problemi nastaju kada želja za isprikom kod druge osobe biva protumačena kao ego trip. Onda doslovno moramo padati ničice na koljena i poklonima kupovati ponovnu naklonost osobe koju očito cijenimo (ovo nipošto ne bih preporučio, no to je reakcija mog ega). Bitna je i kategorizacija osoba na opuštene i napete. Imao sam iskustva (pošto sam napeta osoba) da se sukobim s još jednim oglednim primjerkom i svaki puta je bilo zanimljivo. Kod mene je srećom izražen i adrenalin pa mi to na neki bizarni način imponira jer mi je izazov no što ako drugu osobu vrijeđa moja agresivnost? Onda bih svakako morao naučiti koje su granice u bilo kojem verbalnom sukobu jer imam ozbiljnih problema u tom. Zaključak je da će svađa biti negativna isključivo kada osoba pređe granicu dobrog ukusa ili kada osobe izbjegavaju shvaćanje pouke i uzroka.

Aspekti svake svađe:

-    Subjektivnost
-    Tvrdoglavost
-    Uzimanje strana
-    „Uvijek u pravu“ stav
-    Povreda ega
-    Neinformiranost
-    Predrasude
-    Uski pogledi na situacije
-    Pomirba
-    Pouke i uzrok svađe

Odgovor na pitanje - Zašto su neke osobe revnije međusobnoj svađi dok za neke osobe gotovo da nismo niti čuli da u njihovom sustavu emocija postoji razdražljivost i svadljivost?

Moj odgovor – Zato što su karakterno jako slične ili u potpunosti suprotne i zato što se na određenoj razini POŠTUJU!

Ovo potonje nije samo moje mišljenje nego i mišljenje stručnjaka. Kada se netko konstantno svađa onda se u 99% slučaja i poštuje, poput sukobljenih generala u ratu. S jedne strane je jasno prisutan antagonizam prema toj određenoj osobi no s druge strane nema ništa ljepše nego kada uzdignute glave izađete iz ovog verbalnog boksa bez obzira primili ili zadali batine jer ste dali sve od sebe. Tom linijom nije ni čudo da se često dogodi nemoguće, da osobe koje se toliko javno ne vole na koncu postanu jako dobre. Dakle, ne mora nužno značiti da je svađa loša niti za budućnost odnosa jer je često upravo to poveznica i očigledno je da osobe u takvim slučajevima imaju jako dobre teme za raspravu i gledanje istih s različitih aspekata.

Odgovor na pitanje - Da li je svađa zapravo izraz premoći ili nemoći?

Moj odgovor – OBOJE!

Prvo jer čovjek po prirodi voli pobjeđivati i biti u pravu, a drugo jer čovjek po prirodi ne voli biti stjeran u kut niti biti ponižen. Upravo zbog nemoći svađa zna eskalirati u fizički sukob. Svađa je svakako vrlo jako oružje ka osobnom samoostvarenju i bitno je samo kako ćete je upotrijebiti, kao ultimativnu samopomoć i spoznaju ili kao obijest i lijek protiv frustracija.

Zaključak

Vjerovali ili ne, nisam mislio da će se ova svakodnevica iz svačijeg života pretvoriti u tekst pun filozofije i nagađanja. Očito je da sam podcijenio svađu kao mogućnost učvršćivanja međuljudskih odnosa pa sam je prečesto koristio u samopromocijske svrhe. Ja sam osobno shvatio da ću se od danas svađati samo ukoliko ću time neku osobu uspjeti uvjeriti da postoji kritički način razmišljanja i mogućnost da vlastita razmišljanja i dogme nisu jedini. I da, više nema svađe kao ego tripa... Nažalost, ovom zadnjom konstatacijom sam se iznova vratio na vrh teksta i uključio svoju subjektivnost... Ako to nekome smeta, zasigurno ćemo se posvađati!!! :D :D :D

17.8.2011 10:25:45zeska   |   Br postova: 1609  |  offline

Karolina odlično štivo! Ali kako ću ja iz toga naučiti da ljudima bez zamuckivanja,smotavanja i straha kažem šta ih ide ili šta mislim?Ili to netrebam uopće napraviti? Danas opet moram ići raditi kao ispomoć a hvata me muka. I već sam razmišljala ako bude gospodja "šefica" počela opet mi se obraćat bahato i neljudski da ću se samo pobrat i otić doma!

17.8.2011 16:47:34karolina   |   Br postova: 21932  |  offline

Prvotni odgovor od zeska

Karolina odlično štivo! Ali kako ću ja iz toga naučiti da ljudima bez zamuckivanja,smotavanja i straha kažem šta ih ide ili šta mislim?Ili to netrebam uopće napraviti? Danas opet moram ići raditi kao ispomoć a hvata me muka. I već sam razmišljala ako bude gospodja "šefica" počela opet mi se obraćat bahato i neljudski da ću se samo pobrat i otić doma!

I bahate šefice se daju ukrotiti i razoružati s p'enicilinskom rečenicom "da šefice vi ste u pravu"!..  i smajlić od uha do uha.., ne moj se čuditi ako se iz njenih ušiju bude pušilo...  ma baš te briga...

17.8.2011 19:07:21adrijana22   |   Br postova: 87  |  offline

Zeska kako je prošao današnji dan 

17.8.2011 21:45:34zeska   |   Br postova: 1609  |  offline

Prvotni odgovor od adrijana22

Zeska kako je prošao današnji dan 

Danas nisam nigdje ni išla.Još je jučer gospodja otišla se potužit mojoj sestri kako sam joj odgovorila;hvala bogu pa sestra zna kakva je!Uz to je napričale neke sitne laži i rasplakala se da ispadne uvjerljivija.Samo neznam čemu. Oko 12 sati(danas) sam se čula sa sekom i rekla mi je da ju je svekar zvao da nemoram doć,da je sve ok da "šefica" može sama raditi...Ok....Još je jučer bahato naglasila mojoj sestri da njoj netreba pomoć i da je nitko netreba žaliti...Pa onda dobro.Mislim da je dobro da je ostalo na ovome i da nismo ulazili u dublje konflikte,ovako kad je vidim bok bok i ajde bok.tako da je što se mene tiče ta priča završena.

SKOK NA STRANICU:  

SKOK NA FORUM:

Dečko dana

Miguel Iglesias

Recept dana

Živahan i odličan smoothie od lubenice i jagode s puno vitamina C

Anketa Pogledaj sve

Koliko često odlazite zubaru? 

Adresar Pretraživanje adresara