Ja nisam rekla da se ide kod frizera zbog masne kose, ne znam šta mi on može napraviti... Takva nam je kosa i moramo se pomiriti s tim... Šta manje raznoraznih gluposti stavljati po njoj, manje ju dirati i sl. Da, i meni otkad sam u ZGu koža je gora nego prije, kosa se masti još i više, itd. Ni voda mi ne paše za piti.... No uglavnom, meni se masti svaki drugi dan, al pustim ju taj 3. dan i tek ju navečer operem... Ništa ne stavljam po njoj i dobro je... Evo, i danas mi je OK, samo zato šta nisam jučer nigdi iz kuće izašla pa nije mogla skupiti svašta po sebi.... Evo, ovako kaže neki portal: Kad operete kosu izbjegavajte agresivne radnje poput:
- - trljanja vlasišta ručnikom nakon pranja
- - svakodnevno feniranje potpuno mokre kose (sušite je na zraku te je kratko stilizirajte sušilom)
- - korištenje više sredstava za stiliziranje odjednom (pjena za kosu+lak+silikonsko ulje… samo će ubrzati stvaranje masnoće)
- - svakodnevno nošenje pokrivala za glavu (kape i šeširi ne daju vlasištu da ‘diše’)
- - korištenje voska ili ulja za kosu
Još preporučaju kosu prati svaki dan šta mi je potpuno besmisleno.... Još i ovo kažu:
Dva su načina prepoznavanja takvih šampona: čitanjem etikete i ‘analizom’ teksture šampona. Ukoliko je istaknuto da šampon ‘vraća vlažnost’ ili djeluje po principu ’2 u 1′, najvjerojatnije sadrži komponente koje zadržavaju prirodna ulja vlasišta zbog čega se teško ispire i time ubrzava mašćenje kose.
Ako je pak šampon kremast, također će dodatno mastiti kosu iz istog razloga kao i prvi tip – teško će se u potpunosti isprati iz kose.
Nakon što smo eliminirali sve ‘neprijatelje’ masnog vlasišta, preostaje nam samo jedno rješenje – pronaći dovoljno blagi šampon koji će ukloniti višak sebuma i oživjeti kosu.
Osim ‘prirodnih’ šampona, pritom se misli na one čiji su sastojci iz organskog uzgoja i dermatološki testirani, drugo rješenje su – dječiji šamponi. Odlučite li pak koristiti ‘šampon za bebe’, također provjerite je li dermatološki testiran.
editirano 4.2.2012 15:16:58 od bubulejica