Početna

Forum

Savjetovalište

Grupe

Recenzije

Proizvodi

Zajednica

Recepti

Kolumne

Poklanjamo

bubulejica
01:46 bubulejica je dodala novi post u temu Stanchie sretan ti rođendan !:   Sve najbolje tii želim!! 
bubulejica
01:36 bubulejica je dodala novi post u temu Tim A vs tim B:  4586  Laku noć Pepiiii 
pepeljuga2
01:26 pepeljuga2 je dodala novi post u temu Tim A vs tim B:   Laku noc bubi
pepeljuga2
01:25 pepeljuga2 je dodala novi post u temu Smijmo se zajedno 2:

03:48 gošća/gost je dodala savjet u Savjetovalište: drage moje puno vam hvala, pomogle ste mi puno i bolje se osjećam :)))) trenutno mi je lijepo, pronalazim neku novu sebe i uživam u druženjima,upoznavanjima i polako svakim danom je sve lakše... ponekad mi fali, znam se i isplakati ali ne više kao prije, baš kao što ste napisali-osjećaji blijede... sigurno da ću ga uvijek pamtiti, ali istina je da vremenom sve prolazi...sada je puno više onih ispunjenih i sretnih dana nego nostalgičnih i tužnih... sretna sam zbog toga jer sam uspjela ono što mi se do prije par mjeseci činilo nemogućim,a to je pronaći opet sebe bez njega i istovremeno biti sretna :) ovo za njega što sam napisala u gornjem postu mislila sam reći da mi se čini baš ono što je casey rekla- da me isti dan izbrisao kao da nikad nisam postojala u njegovom životu, koliko god možda moje emocije blijedile to me svejedno zabolilo jer smo imali ipak lijepu vezu, a pogotovo što smo si bili prve ljubavi...ali tako je kako je... ostaju lijepe uspomene, to svakako...povrijedio me je stvarno dosta, ali kao što ste rekle, život ide dalje,a nakon ovog iskustva osjećam se puno jačom... Hvala vam još jednom na lijepim riječima :*
pollyanna
01:47 pollyanna je dodala savjet u Savjetovalište: Ja lovim poslove na oDesku..masa ih je, od tipkanja po forumu i pretraživanja neta do 'normalnih' IT poslova...jest da je potrebno malo truda i sređivanja profila i slanje hrpe molbi za početak, ali manje više svatko tko si da truda uspije uloviti barem nešto...i dobra je stvar što je moguća isplata direktno na devizni račun u nekoj od naših banaka.
bubulejica
01:34 bubulejica je dodala savjet u Savjetovalište: Iskreno, po meni te slike više nemaju šta raditi u njegovom životu... U nekoj kutiji ispod kreveta da, da se jednog dana možete skupa nasmijati koje ste budale bili i šta ste vidili u tim drugim osobama (realno, svi se zapitamo to za bivše)... Ali čuvanje slika u mobitelu ili na vidljivim mistima.... To mi nije baš normalno! Zar ne bi tribala tu memoriju u mobitelu zauzimati sadašnja cura, ona koja je momentalno s njim?? A ta nesigurnost... Hm, mislim da smo svi mi nesigurni na početku veze... Sve je to normalno... Ta preispitivanja samog sebe i bojazan da će bivši/bivša zauzeti veći prostor od sadašnjih!
suncica22
01:24 suncica22 je dodala savjet u Savjetovalište: ja isto imam problema s bivšom curom od dečka .. to su da oprostis bezobrazne kravetine koje misle da će uvijek biti za njih mjesta kod deckiju. ja sam odlucila da vise necu kvocati ni govoriti, pravit cu se da me nis ne smeta i kad me bude smetalo cu sutiti .. tocno te kuzim jer imam slicnu situaciju bas sam neki dan postavila pitanje tu .. i znam da se ne mozes skroz opustit jer uvijek imas feeling da je ona tu prisutna ..

"kućanice"
Kako nam je svima jako dobro poznato da sve više ljudi ostaje bez posla i prijavljuje se na Zavod za zapošljavanje (među njima sam i ja), odlučila sam nam dati novo zanimanje (nadam se samo privremeno) kako bi bile podrška jedna drugoj u ovim nadolazećim zimskim danima. Da nebi upale u depresiju mog
Strani jezici
Grupa za učenje i usavršavanje stranih jezika Pričajmo na engleskom, njemačkom, švedskom....
studiranje...
studenti, redovni, izvanredni svi mogući pridružite se
Djeca u duši
Naziv sve govori..:-)

Najnoviji članci

Forum PRETRAŽIVANJE FORUMA forum - Podijelite s prijateljicama
žena.hr forum  >  Žena.hr forum  >  Grupne diskusije

Mobbing (Grupa: Žene o ženama i za žene)

PRIKAZ POSTOVA:

Moderator(ica)

30.12.2010 11:03:18spirit   |   Br postova: 25936  |  offline

Da malo oživimo grupu...

Premda dulje vrijeme postoji ovaj problem i o njemu se podosta pričalo, dobila sam dojam da nekih konkretnijih pomaka u pozitivnom smjeru nema.

Ponešto o pojmu:

Što ukljucuje mobing repertoar?

U radnom okruženju žrtva ne može doci do rijeci ili je stalno prekidana u govoru. Ignoriraju je, kao da ne postoji. Iskljucuju je iz društvenog života na poslu ("zaborave" je pozvati na proslave, zabave, ignoriraju u stankama...) Prekidaju razgovor u trenutku kada žrtva ulazi u prostoriju. Kontroliraju je li prisutna na poslu više ili manje nego što je to uobicajeno u doticnoj sredini. Žrtvu se premješta u ured udaljeno od radnih prostora ostalih kolega. Dobiva samo besmislena zaduženja i radne obveze koje su ispod njene profesionalne kvalifikacijske razine ili joj daju zadatke koje ne može riješiti ili stalno dobiva nova zaduženja. Stalno izložena kritici

Žrtvu se optužuje za propuste koji se objektivno nisu dogodili, za ono što je napasnik kriomice namjerno eliminirao ili oštetio. Neutemeljeno obezvrjeduju rezultate rada izabrane "žrtve" Uskracivanje važnih informacija. Ismijavanje i šale na racun govora, držanja, hoda, odijevanja. Na osnovi izgleda, privatnog života, nacionalnosti, spola, rase i sl. Širenje neprovjerenih glasina, kleveta, pogrda, pokušaji sramocenje žrtve

Opterecivanje izmišljenim seksualnim intrigama. Prijetnje fizickim nasrtajem, fizicko zlostavljanje. Seksualno napastovanje. Teror telefonskim pozivima. Žrtvi se uskracuje mogucnost za ispriku

Autor Administrator

• Pismeno zabilježite svaki mobing nasrtaj i arhivirajte sve pismene dokumente.
  • O onome što vam se događa obavijestite osobu iz vaše radne sredine u koju još uvijek imate povjerenja, a ako takva osoba ne postoji, s povjerenjem se obratite aktivistu nekog od udruženja za zaštitu ljudskih prava, za jednakost spolova ili sl.
  • Otvoreno razgovarajte s osobom koja vas zlostavlja o njenom ponašanju i postupcima.
  • Budite ljubazni sa zlostavljanom osobom, razgovarajte s njom, pomozite joj.
  • Recite zlostavljačima neka prestanu sa svojim ponašanjem.
  • Ne dajte se uvući u mobing ponašanje!
  • Požalite se osobi koja Vam je izravno nadređena.
  • O svemu biste trebali moći obavijestiti kadrovsku službu i upravu poduzeća.
  • U slučaju pojave psihičkih ili tjelesnih poremećaja, potražite savjet psihologa, psihijatra, liječnika.
  • Potražite savjet pravnika koji se bavi radnim pravom.
  • Trenirajte komunikacijske vještine!
  • Trenirajte tehnike relaksacije.

preuzeto sa stranica udruge mobbing www.mobbing.hr

Prepoznajte mobing na poslu PDF Ispis Email

Kada se govori o mobingu, najčešće se prvo pomisli na seksualno uznemiravanje ili zloupotrebu na radnom mjestu. Problem mobinga je zapravo mnogo širi. Najčešće se radi o slučajevima koji uključuju pakosne, okrutne i bolne postupke kolega.

Ucjene, ponižavanje, špijuniranje, ismijavanje, ignoriranje, ukoliko se događaju na poslu predstavljaju psihološki teror koji se naziva mobing.  

Ukoliko ste na poslu doživjeli da vas ucjenjuju, ometaju u napredovanju, špijuniranju, ponižavaju, ignoriraju, ismijavaju ili prijete, vjerojatno ste žrtva mobinga. Mobing ćete prepoznati kao prijetnju, stalno kažnjavanje, niske ocjene rada, zakidanje na zaradi,..

To je i uznemiravanje u svrhu ugrožavanja integriteta ličnosti žrtve, njenog profesionalnog, socijalnog, ponekad i privatnog funkcioniranja, ugleda i dostojanstva, uz stalne kritike i prigovore, kao i pretjeranu kontrolu.

U mobing, također, ubrajamo i ograničavanje mogućnosti izražavanja žrtve – kada se ona prekida u razgovoru, kao i kada se odbijaju neverbalni kontakti sa njom. Žrtvu mobinga stalno izoliraju, nitko joj se ne obraća, premješta se u ured daleko od kolega, ne poziva se na zajedničke sastanke, neformalna druženja i slično. Pri tome se napada njena reputacija uz izmišljanje priče o žrtvi i njenom privatnom životu, ogovaranje, ismijavanje, vrijeđanje, psovanje,...

Da bi se govorilo o mobingu, takve situacije se trebaju javljati najmanje jednom tjedno, u periodu od najmanje 6 mjeseci. Odnosi se na neprijateljsku i neetičku komunikaciju i maltretiranja koja su usmjerena na sistematičan način, od strane jednog ili više pojedinaca, uglavnom prema jednoj osobi, koja je zbog mobinga stavljena u poziciju u kojoj je bespomoćna.

RAZLIČITE VRSTE MOBINGA

Razlikuju se dvije vrste mobinga. Uspravni mobing podrazumjeva da nadređeni (mober) zlostavlja jednog podređenog radnika, ili jednog po jednog radnika, dok ne uništi cijelu grupu (bossing). Mnogo rjeđe jedna grupa radnika zlostavlja nadređenog.
Druga vrsta je horizontalni mobing koji se događa između radnika koji imaju isti položaj na hijerarhijskoj ljestvici. Mobing se javlja kao tkz. Sindrom praznog stola, kada se žrtvi, naviknutoj da radi ne daju radni zadaci ili joj se oduzimaju sredstva za rad (telefon, pc, mobitel) ili joj se daju zadaci neprilagođeni njenoj profesionalnoj kvalifikaciji. Zadaci su prejednostavni ili preteški i zahtjevaju od žrtve sposobnosti koje nema. Svi ovi postupci imaju cilj da se žrtva mobinga natjera da pogrješi. Postoji i sindrom punog stola – žrtva se tada zatrpava zadacima, određuju se kratki rokovi, stalno joj se mjenjaju zadaci, prisiljena je obavljati zadatke koji narušavaju njezino zdravlje, nisu joj dopušteni godišnji odmori i slobodni dani, prijeti joj se fizičkim napadima, seksualno i moralno zlostavlja.

TKO SU NAJČEŠĆE ŽRTVE?

Žrtve mobinga su obično osobe koje se izdvajaju od ostalih načinom razmišljanja i logikom razmišljanja, najbolji ili najobrazovaniji pojedinci, koji za kolege predstavljaju opasnosti ili konkurenciju, kao i osobe koje ne žele sudjelovati u prijevarama. Često su to zaposlenici pred mirovinom, ali i mladi koji tek počnu raditi te osobe drugačije seksualne orjentacije. Mobingu su u određenom postotku izloženi i oni koji nakon godina besprijekornog rada traže priznanje i povećanje plaće, kao i veoma kreativne osobe.

I.S. (sa stranica antiage.hr)

Mobbing

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Mobing (work abuse ili employee abuse) je engleski izraz za zlostavljanje na radnom mjestu. Mobing je specifični oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički (moralno) zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta. Zlostavljana je osoba bespomoćna, u nemogućnosti je da se obrani. Takve se aktivnosti odvijaju najmanje jednom tjedno, tijekom najmanje šest mjeseci.

Sadržaj

[sakrij]

//

Povijest mobinga [uredi]

Sustavno proučavanje mobing-ponašanja počelo je prije 20-ak godina (1980-ih, Heinz Leymann). Naziv je stvoren od engleskoga glagola to mob, što znači nasrnuti u masi, bučno navaliti na nekoga, i imenice "mob" koja znači rulja, gomila, puk, svjetina, ološ, a skovan je prema istraživanjima Konrada Lorenza koji je opisao ponašanje nekih životinja koje se udruže protiv jednog člana, napadaju ga i istjeruju iz zajednice, ponekad ga dovode i do smrti. U engleskom govornom području često se koristi i izraz bullyng koji se odnosi uglavnom na slično nasilje u školi. Prema istraživanjima 55% je okomiti, 45% vodoravni mobing. Okomiti mobing događa se kada pretpostavljeni zlostavlja jednog podređenog radnika; ili jednog po jednog dok ne uništi cijelu skupinu (zato se još naziva i bossing) ili kada jedna skupina radnika zlostavlja pretpostavljenog (što se događa u 5% slučajeva). Horizontalni mobing odvija se između radnika na jednakom položaju u hijerarhijskoj ljestvici.

Značaj Mobbinga [uredi]

Mobing je široko rasprostranjena pojava, najčešće proučavana na radnim mjestima, a posljedice se odražavaju na socijalno okruženje, radnu sredinu i na pojedinca, pa se problem promatra sa medicinskog, sociološkog, pravnog i psihijatrijsko - forenzičkog stajališta, s ciljem da se upozori na značajnost problema, da ga se upozna i naučiti prepoznavati jer se mobing može spriječiti sustavnom primarnom prevencijom, informiranjem, edukacijom i konkretnim zahvatima npr. osobnim treningom komunikacijskih vještina, zaštitnim zakonodavstvom i organizacijskom politikom i praksom koja primjenjuje pravilnike o radu koji ne toleriraju zlostavljanje.

Faze Mobbinga [uredi]

1. faza: Neriješen sukob među suradnicima, koji remeti međuljudske odnose. Izvorni sukob se brzo zaboravlja, a zaostale agresivne težnje usmjeravaju se prema odabranoj osobi.

2. faza: Potisnuta agresija eskalira u psihoteror. Žrtva gubi svoje profesionalno i ljudsko dostojanstvo, počinje se osjećati manje vrijednom, postaje manje vrijedan subjekt koji u svom radnom okružennu gubi potporu, ugled, pravo glasa.

3. faza: Obilježena i stigmatizirana stalno zlostavljana osoba postaje dežurnim krivcem za sve propuste i neuspjehe kolektiva.

4. faza: Žrtva je u "borbi za opstanak", pojavljuje se sindrom izgaranja na poslu (Burn out) psihosomatski i depresivni poremećaj.

5. faza: Uglavnom nakon višegodišnjeg teroriziranja, žrtve obolijevaju od kroničnih bolesti i poremećaja, napuštaju posao ili čine suicid.

Posljedice mobinga na radnom mjestu [uredi]

Smanjenje učinkovitosti, ometanje napredovanja, učestali izostanci s posla, bolovanja (bijeg u bolest) napuštanje radnog mjesta, dobivanje otkaza.

Zdravstvene posljedice [uredi]

• fizički poremećaji -kronični umor, probavne smetnje, prekomjerna tjelesna težina ili mršavljenje, nesanica, različiti bolni sindromi, smanjen imunitet, povećana potreba za alkoholom, sedativima, cigaretama
  • emocionalni poremećaji -depresija, burn-out sindrom, emocionalna praznina, osjećaj gubitka životnog smisla, anksioznost, gubitak motivacije i entuzijazma, apatija ili hipomanija, poremećaj prilagodbe
  • bihevioralni simptomi - iritabilnost, projektivnost, nekritično rizično ponašanje, gubitak koncentracije, zaboravnost, eksplozivnost, grubost, pretjerana osjetljivost na vanjske stimuluse, bezosjećajnost, rigidnost, stalna okupiranost poslom, obiteljski problemi, razvod braka, suicid žrtve

Burn-out [uredi]

Burn out je progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada koji doživljavaju ljudi u pomažućim profesijama kao rezultat frustracija i stresa na poslu.

Izgaranje na poslu nije isto što i umor. Umor ne uključuje promjene stavova prema poslu i ponašanje prema klijentima.

Izgaranje se također povezuje s mnogim negativnim emocijama, npr. depresijom, nedostatkom snage, nezadovoljstvom, strahom, neodgovarajućom kvalitetom života i beznađem, gubitkom samopouzdanja, nemogućnosti prosudbe i donošenja odluka; emocionalnom iscrpljenošću, osjećajem nemogućnosti vladanja emocijama zbog stalne i dugotrajne izloženosti stresnim situacijama, depersonalizacijom - patološki promijenjenim doživljajem osobnog identiteta.

Kako prepoznati mobing [uredi]

Ako se već ne može izbjeći, važno je mobing znati prepoznati. Slijedi nekoliko znakove, po H. Leymannu, koji upućuju da je riječ o mobingu, bez obzira na njihovu učestalost.

• neprestano sumnjaju u vaše odluke i propituju vaša rješenja;
  • dodjeljuju vam posao štetan za zdravlje;
  • dodjeljuju vam posao ispod vaše razine ili koji umanjuje vaše samopoštovanje;
  • šire o vama glasine ili poluistine;
  • iza leđa vas ogovaraju ili namiguju;
  • govore da niste psihički zdravi;
  • gledaju vas s visine;
  • oponašaju vašu mimiku, kretnje i hod;
  • omalovažavaju vas i daju vam uvredljive nadimke;
  • upliću se u vaš spolni život.

Po tim kriterijima zaposlenici mogu lako prepoznati jesu li izloženi mobingu. Najgori oblik je, dakako, spolno uznemiravanje, kojemu je, nažalost, izloženo sve više žena.

Kako se zaštititi? [uredi]

• Zabilježite svaki nasrtaj, arhivirajte sve pismene dokumente
  • Obratite se osobi u radnoj sredini u koju imate povjerenje, aktivistima udruženja za zaštitu ljudskih prava, sindikatu, inspektoru rada.
  • Ne dopustite da vas uvuku u mobbing ponašanje, budite ljubazni sa zlostavljanom osobom, a zlostavljaća upozorite na njegovo ponašanje.

(izvor wikipedija)

Zanimaju me vaša iskustva, mišljenja i savjeti...

editirano 30.12.2010 11:03:43 od spirit

30.12.2010 11:13:39magnolija   |   Br postova: 32281  |  offline

eto jedan moj znanac dobio tuzbu protiv jedne velike firme za mobing

30.12.2010 11:17:22meli   |   Br postova: 28498  |  offline

Prvotni odgovor od magnolija

eto jedan moj znanac dobio tuzbu protiv jedne velike firme za mobing

svaka čast...ja znam nekoliko slučajeva,bezuspješnog dokazivanja...

30.12.2010 11:32:48magnolija   |   Br postova: 32281  |  offline

t rajalo je tri godine

Moderator(ica)

30.12.2010 11:36:16spirit   |   Br postova: 25936  |  offline

Drago mi je čuti za takav slučaj, no imam dojam da su oštećeni gotovo pa nemoćni i da se , bez obzira što se evidentno radi o zlostavljanju, ništa konkretno protiv toga ne može napraviti...

Također imam dojam da se u ovo recesijsko vrijeme (vrijeme kad je nalaženje posla postalo lutrijom) često koristi "pogodna" situacija za manipulaciju (trpi ili odi ako imaš kud...)..

3.1.2011 9:10:38tnx-ende   |   Br postova: 10491  |  offline

za mobing je bitno da kontinuirano traje najmanje 6 mjeseci, da je mober upozoren na svoje ponašanje i da žrtva mobinga vodi evidenciju o svim njegovim postupcima...također je dobro i a da ima liječničku dokumentaciju ukoliko želi tužiti mobera, kako bi što lakše dokazala na sudu da se radi o zlostavljanju na radnome mjestu... želim samo napomenuti da navedeno

'Opterecivanje izmišljenim seksualnim intrigama. Prijetnje fizickim nasrtajem, fizicko zlostavljanje. Seksualno napastovanje.' 

u zakonskom smilu ne spada pod mobing, nego je regulirano KZ-om i ZOR-om, te Zakonom o ravnopravnosti spolova.

4.5.2011 11:37:58tnx-ende   |   Br postova: 10491  |  offline

emilly i kaj si napravila? vjerojatno su te time prisilili da sama daš otkaz.....ili?

4.5.2011 12:31:07tnx-ende   |   Br postova: 10491  |  offline

Prvotni odgovor od emilly21

[QUOTE=meg]

emilly i kaj si napravila? vjerojatno su te time prisilili da sama daš otkaz.....ili?

[/QUOTE Hej Meg.Vidjela sam kako oni neće prvi početi razgovor,pa sam se ja usudila i dala sam otkaz.Ali skroz neugodno iskustvo ,jer te dovedu u situaciju u kojoj se sam sebi činiš potpuno glup,a da to ni ne skužiš.Ali dobro,to je sad već iza mene....ali bila sam ljuta kao pas prije svega zato što smo bili obiteljski poznanici- ne možeš zamisliti!!!!

e da, onda ti je to još teže palo..........baš bez veze situacija....mislim da je to zapravo najgori oblik mobbinga jer ga osoba ni ne primjećuje, a sve se pomalo 'kuha'...iza leđa.... sve s ciljem da odeš

4.5.2011 12:32:40nensi   |   Br postova: 16174  |  offline

grozno,nemozes vjerovati da takvo sto postoji..trazis i tratis posao da se prehranis da mozes zivjeti a oni te tamo spucaju..ma gamad..

4.5.2011 12:44:34nensi   |   Br postova: 16174  |  offline

jos i da nejedes,sta treba da padnes u nesvijest,jos ostai prekovremeno,pa dvokratno,ma hajde molim te, sve ih treba nauciti pameti..

SKOK NA STRANICU:  

SKOK NA FORUM:

Dečko dana

Miguel Iglesias

Recept dana

Živahan i odličan smoothie od lubenice i jagode s puno vitamina C

Anketa Pogledaj sve

Koliko često odlazite zubaru? 

Adresar Pretraživanje adresara